Steeds vaker zijn usability onderzoeken niet meer op een centrale locatie, maar op afstand. En soms is het de enige manier om usability onderzoek te doen. Zeker in deze tijd van het Corona-virus is usability onderzoek op afstand de manier om toch te blijven leren van gebruikerservaringen.

Meedoen aan usability onderzoek op afstand?

Dat kan. U kunt zich hier inschrijven. U ontvangt na uw inschrijving dan per e-mail uitnodigingen voor toekomstige onderzoeken op afstand.

Wilt u eerst meer weten? Bekijken dan deze video, daarin leggen we de belangrijkste zaken uit:

Er zijn 2 “smaken” usability onderzoek op afstand:

1) Gesprek op afstand tussen onderzoeker en respondent (remote moderated)
2) De respondent kan zelfstandig, zonder onderzoeker erbij, het onderzoek op een eigen moment uitvoeren (remote unmoderated)

Remote moderated usability onderzoek

Dit type onderzoek lijkt het meest op de klassieke usability test op een centrale locatie. Een deelnemer aan het onderzoek voert een aantal taken uit op een website of app, terwijl de onderzoeken live observeert, doorvraagt en de verdere begeleiding doet.

Belangrijkste verschil is echter dat de respondent vanuit huis, achter zijn eigen computer, meedoet. De onderzoeker is op een andere locatie aanwezig, maar kan op afstand ook observeren wat de respondent doet, doorvragen en de sessie begeleiden.

Via Zoom contact met de respondent

Na het uitproberen van meerdere tools is Zoom voor dit type onderzoek de favoriete tool gebleken. Het is makkelijk voor de respondent om mee te doen via deze tool, het is zeer flexibel en werkt ook stabiel bij tragere internetverbindingen. Ook meer geavanceerde functies zijn aanwezig, zoals een scherm delen of een scherm op afstand over nemen (remote control).

Om een beeld te krijgen hoe het is om aan een onderzoek mee te doen via Zoom, bekijk onderstaande video:

Remote unmoderated usability onderzoek

Bij dit type onderzoek is de onderzoeker niet aanwezig en kan de respondent zelf bepalen wanneer hij/zij het onderzoek uitvoert. Hiervoor gebruiken we de tool Lookback, die hier speciaal voor is ingericht:

Remote usability onderzoek voor uw website of app?

Neem dat contact met ons op, dan bespreken we graag uw vraag telefonisch of via beeldbellen.