1382722771_05Als u de statistieken van uw website bekijkt, zult u zien dat het percentage bezoekers dat via een tablet uw website bezoekt snel aan het groeien is. De gebruikerservaring van een tablet is wezenlijk anders dan op een laptop of PC. Maar weet u hoe gebruiksvriendelijk uw website is op de meest gebruikte tablets? Speciaal voor deze vraag onderzoekt Usably de gebruiksvriendelijkheid van uw bestaande of nieuwe website op tablets. Op deze pagina vertellen wij u alles over onze tablet usability test:

Wanneer een tablet usability test kiezen?

Aanpak

Hardware

Locaties en tarieven

Wanneer een tablet usability test kiezen?

Met iedere usability test staat het vinden en oplossen van de grootste  usability problemen centraal.  Vaak komt al 1 op de 5 bezoekers op uw website via een tablet en dit zal de komende jaren steeds meer worden. Onze klanten starten meestal met een desktop usability test om de grootste knelpunten te vinden voor alle PC en laptop bezoekers. Vaak is dit nog de grootste groep bezoekers van een website. Nadat de grootste usability problemen zijn opgelost voor desktop bezoekers, wordt in een 2e onderzoek gekeken hoe gebruiksvriendelijk de site presteert op tablets. Vaak hebben tablets hun eigen specifieke usabilityproblemen, zo blijkt ook uit onderzoek van Jakob Nielsen. Heeft uw website vooral bezoek via smartphones? Ook hiervoor heeft Usably een specifieke oplossing

Een tablet usability test is mogelijk voor bestaande websites en websites die in aanbouw zijn. Het is geen voorwaarde dat u een volledig werkende website heeft om te profiteren van de voordelen van dit type onderzoek. Want wat is er nou beter dan een usability probleem oplossen terwijl de website nog niet live staat?

Aanpak tablet usability test

Om voor u een succesvol tablet usability onderzoek uit te voeren, stellen we voorafgaand aan het onderzoek een briefing op. Deze briefing bevat de uitgangspunten van het uit te voeren onderzoek. Welke taken moeten de testpersonen uitvoeren en aan welk profiel moeten de testpersonen voldoen? Na uw akkoord op de briefing start Usably met de voorbereidingen van de tablet usability test. Op de vastgestelde onderzoeksdag wordt het onderzoek uitgevoerd. Hierna ontvangt u de video’s van de afgenomen sessies. Dit wordt, afhankelijk van het afgenomen pakket, aangevuld met een actierapportage, presentatie of highlight video.

Bekijk hier alle details over de methode en aanpak van Usably.

Hardware

mr-tappy-1

Er zijn meerdere methoden die Usably gebruikt om de gebruikerservaring van een smartphone of tablet te filmen:

1) Via een document camera. Hierbij wordt een camera op een statief geplaatst, waarmee het apparaat van bovenaf gefilmd wordt. Dit heeft als groot voordeel dat ook de vingerbewegingen van de respondent gefilmd worden. Zo kun je zaken opsporen die te maken hebben met aanklikbaarheid van elementen, een belangrijk onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid. Nadeel is dat de respondent niet helemaal vrij de smartphone of tablet kan gebruiken, omdat deze onder de camera moet blijven liggen.

2) Mirroring. Bij deze techniek worden het scherm van de smartphone of tablet naar een laptop gestreamd en vanuit daar opgenomen. Dit levert vaak de beste beeldkwaliteit op en geeft de respondent de vrijheid om het apparaat vrij te gebruiken. Nadeel is wel dat deze oplossing soms kan gaan achterlopen (“laggen”) en dat je issues rondom aanklikbaarheid moeilijker zult ontdekken.

Beide methoden worden ondersteund door het flexibele usability lab van Usably. Meer details zijn omschreven in een populair blogartikel op Medium.com

Onderstaande video laat zien hoe een tablet usability test gefilmd wordt met een document camera:

Tip: bekijk de video op full-screen voor de beste kwaliteit

Locaties en tarieven

Usably kan een tablet usability onderzoek uitvoeren op meerdere locaties in heel Nederland. Bekijk de testlocaties van Usably voor meer informatie.

De basisprijs voor een tablet usability test is €3499 ex BTW.