1382722827_Streamline-09Benieuwd of uw mobiele site of app gebruiksvriendelijk is? Of bent u bezig met het ontwikkelen van een mobiele applicatie en wilt u zeker weten dat bezoekers hier goed mee uit de voeten kunnen? Speciaal voor deze vraag onderzoekt Usably de gebruiksvriendelijkheid van uw bestaande of nieuwe mobiele website of app op de meest populaire smartphones. Op deze pagina vertellen wij u alles over onze smartphone usability testen:

Wanneer een smartphone usability onderzoek kiezen?

Aanpak

Hardware

Locaties en tarieven

Wanneer een smartphone usability onderzoek kiezen?

Als uw business model zeer sterk afhankelijk is van een mobiele site of app, dan is een smartphone usability test de meest logische keuze als startpunt van usability onderzoek. Komen de meeste bezoekers via een desktop of tablet op uw website, dan is een desktop usability test of tablet usability test een betere keuze. 

Een smartphone usability onderzoek is mogelijk voor bestaande websites en websites die in aanbouw zijn. Het is geen voorwaarde dat u een volledig werkende versie heeft. Vaak is het zelfs beter om de usability problemen van een vroege versie op te lossen. Zo voorkomt u dat uw klanten confronteerd worden met grote usability problemen. Voorkomen is beter dan genezen.

Aanpak

Voor een succesvol smartphone usability onderzoek stellen we voorafgaand aan het onderzoek een briefing op. In deze briefing staan de uitgangspunten van onderzoek. Welke taken moeten de testpersonen uitvoeren en aan welk profiel moeten de testpersonen voldoen? En aan welk profiel moeten de testpersonen voldoen? Na uw akkoord op de briefing start Usably met de voorbereidingen. Op de vastgestelde onderzoeksdag wordt het onderzoek uitgevoerd. Hierna ontvangt u de video’s van de afgenomen sessies.

Bekijk hier alle details over de methode en aanpak van Usably.

Hardware

mr-tappy-1

Er zijn meerdere methoden die Usably gebruikt om de gebruikerservaring van een smartphone of tablet te filmen:

1) Via een document camera. Hierbij wordt een camera op een statief geplaatst, waarmee het apparaat van bovenaf gefilmd wordt. Dit heeft als groot voordeel dat ook de vingerbewegingen van de respondent gefilmd worden. Zo kun je zaken opsporen die te maken hebben met aanklikbaarheid van elementen, een belangrijk onderdeel van de gebruiksvriendelijkheid. Nadeel is dat de respondent niet helemaal vrij de smartphone of tablet kan gebruiken, omdat deze onder de camera moet blijven liggen.

2) Mirroring. Bij deze techniek worden het scherm van de smartphone of tablet naar een laptop gestreamd en vanuit daar opgenomen. Dit levert vaak de beste beeldkwaliteit op en geeft de respondent de vrijheid om het apparaat vrij te gebruiken. Nadeel is wel dat deze oplossing soms kan gaan achterlopen (“laggen”) en dat je issues rondom aanklikbaarheid moeilijker zult ontdekken.

Beide methoden worden ondersteund door het flexibele usability lab van Usably. Meer details zijn omschreven in een populair blogartikel op Medium.com

Locaties en tarieven

Usably kan een smartphone usability onderzoek uitvoeren op meerdere locaties in heel Nederland. Bekijk de testlocaties van Usably voor meer informatie.

De richtprijs voor een smartphone usability test op 1 van onze locaties is €2499 ex BTW. Dit is inclusief:

– Voorbereiding, waaronder samenstellen van het onderzoekscript en de briefing. Uiteraard in goed overleg met u als klant;

– Uitvoer van het onderzoek onder minimaal 5 respondenten, inclusief alle benodigde apparatuur;

– Rapportage van de bevindingen met relevante videofragmenten, opgeleverd binnen 5 werkdagen.

De complexiteit van werving van respondenten kan een effect hebben op deze richtprijs, maar kan ook lager zijn als u liever zelf respondenten wilt werven. Tot slot is het mogelijk om tegen kostprijs live mee te kijken bij de onderzoeken in een nabij gelegen ruimte. Een absolute aanrader om direct te ervaren hoe gebruiksvriendelijk de (mobiele) website of app is en om ter plaatse al de eerste verbeterpunten vast te stellen!